ltalnos tudnivalk

kutykrl gazdiknak

Kutyk tpllsa

ltalban:

Egy llatnak akkor j a tpllsa, ha az adott tpllk, mozgsigny, tartskrlmnyek mellett az llat egszsges, vidm, mozgkony, szre fnyes. Nagyon fontos visszajelzs az llat ltal rtett blsr; formlt kzepes mennyisg szklet esetn a tpllk megfelel.

Konkrtan:

1. tppal

A j minsg, hs alap, szjafehrjt nem tartalmaz tpok ltalban nem olcsk, de a feltntetett beltartalmi rtkek a valsgot tkrzik, ennek megfelelen ltalban sokkal kevesebb mennyisgre van szksg, mint ms tpokbl. F szably: mindig a kornak s testmretnek megfelel tpot kell vlasztani.
Jl reklmozott, szjafehrjket is tartalmaz, kereskedelemben leggyakrabban elfordul tpok esetben a kutya egyedi rzkenysge hatrozza meg, hogy megfelelek-e. Vannak ugyanis olyan llatok (s emberek is), akiknek nincsen meg a szjafehrjk bontshoz szksges enzimei, ezrt hasmenst okoz szmukra az ilyen tel. Ms egyedeknek megfelel az ilyen tp is, br mennyisgileg ltalban tbb kell bellk, de olcsbbak, mint az elz kategriban jelzettek.
Bizonyos ruhzak sajt termkknt aposztroflt tpjai a legolcsbbak, felttelezheten a beltartalmi rtkeik ennek megfelelen alakulnak. n nem ajnlom ezt a csoportot.

2. hzi koszttal

Nem tudomnyos, de nagyon jl mkdik, az llatok ltalban kedvelik, lnyege a vltozatossg. Csak hs etetse esetn nagyon sok a fehrjebevitel, ez rosszul emsztdik, gyakran keletkeznek kellemetlen blgzok, jellegzetes szjszag, ezrt mindig trekedjnk a hs mellett egyb kiegsztk (rizs, tszta, zldsgflk) adsra is. ltalnos krds, hogy csontot lehet-e adni? Klykkutyknak inkbb ne, mert a tejfogakkal nem tudjk megrgni megfelelen, ezrt egyben nyelik le (pl. csirkenyak) s blelzrds alakulhat ki. Ilyenkor olyan csontot adjunk csak, amit nem tud megenni (nagy serts, marha lbszr), de szvesen rgcslja, ezzel ersti az llkapcst, a fogait, s mechanikusan tisztulnak is a fogak. Hzi koszt esetn gyeljnk, hogy a klykkutyknak ne legyen tl zsros az trendje. Inkbb tbbszr keveset adjunk. (2-4 hnapos korig napi 4-szer, ksbb napi ktszer, majd egy ves korra el lehet rni a napi egy etetst.)
Romlott, fagyott telt ne adjunk a kutynak! A nyers hsksztmnyeket ajnlott legalbb gyors hkezelni (forr vzben pr percig) vagy megfzni.

Ajnlott megelz gygykezelsek

Ha kutya kerlt a csaldba, minden esetben a legels teend az llat freghajtsa. n akkor is ajnlom, ha a szrmazsi helyen mr kapott freghajtt az llat, hiszen az a biztos, amit ltunk, gyakorlatilag bajt nem tudunk csinlni vele, viszont az egsz vakcinzs hatkonysgt veszlyeztetjk, ha frges a kedvencnk, nem is beszlve arrl, hogy a gazdi szmra is potencilis veszlyt jelent a frgessg.
A freghajt mindig az llat testtmegnek megfelel legyen, kisebb llatoknl paszta clszer, nagyobbaknl ltalban 1 tabl. / 10 kg adagban valamelyik szles spektrum tablettbl.
Ha a freghajts utn freg zek, spagetti szer hossz szlak, vagy uborkamag szer fregpetk rlnek, akkor a freghajtst kt ht mlva meg kell ismtelni. A freghajtk nem hossz hats ksztmnyek, ezrt a krnyezet terheltsgnek fggvnyben visszafertzds lehet. A veszettsg elleni vdoltskor ktelez vente egyszer a freghajts, de legalbb fl vente ajnlott. Ha kisgyermek van, vagy igen szoros kapcsolatban llunk a kutyval (puszilgats) n negyed vente ajnlom a freghajtk alkalmazst.

Vakcinzs:

Fontos tisztzni a kutya httert. Amennyiben jl vakcinzott llomnybl szrmazik, 8 hetes korig az anyai ellenanyagok vdik a klykket. Ha nem ismert a httr, vagy kifejezetten rzken fajtrl van sz (Rottweiler klyk igen gyenge immunrendszer), 6 hetesen lehet elkezdeni a vdoltsokat.
Az oltsok kztt minimum kt htnek kell eltelnie. A klykkutyk szmra a legveszlyesebb betegsg taln a Parvovrusos blgyullads. Jellegzetes tnetei a hnys s a kifejezetten bzs vres hasmens. A kis szervezet a rendkvli folyadkvesztst ltalban nem tudja tolerlni, nagy az elhullsi arny mg llatorvosi gygykezels mellett is. Ennek megelzsre elsknt a vakcinzsi programban a Parvovrusos blgyullads elleni vakcint hasznljuk.
Kt ht mlva egy kombinlt vakcina alkalmazsa ajnlott, ami 5 veszlyes betegsg elleni komponenst tartalmaz: szopornyica, fertz mjgyullads, leptospirozis, parainfluenza s a parvovrus .
Mindkt vakcint ismtelni kell a megfelel alap immunits elrse rdekben. Nagyon fontos, hogy a msodik kombinlt oltst a kutya 3 hnapos kora utn kapja. A fenti vakcink az llat sajt vdekez rendszert aktivljk, teht nem kzvetlenl vdenek a fertz betegsgek ellen, hanem a szervezetet ksztetik ellenanyag termelsre. Ezrt fontos szem eltt tartani, hogy a vakcina beadsa utn el kell telni kb. 2 htnek, hogy a vdettsg kialakuljon. Fentiek rtelmben a 4. olts utn 2 httel tekinthet az llat vdettnek a felsorolt 5 betegsggel szemben. Lehetsg szerint eddig az llatot vdetten kell tartani, nem szabad kutyk ltal gyakran ltogatott helyekre vinni (kutyafuttat).
Az llat letre ltalban nem veszlyes betegsg a Coronavrusos hasmens, illetve gombs megbetegedsek ellen is ltezik vakcina.
Az alapvakcinzs utn vente emlkeztet oltsban kell az llatokat rszesteni. Felntt korban (egy ves kor felett) alkalmazhat olyan vakcina, ami egyben tartalmazza a kombinlt olts s a veszettsg elleni komponenst is.
3 hnapos kor felett ktelez a sorba nv ebek veszettsg elleni vdoltsa. Az els veszettsg elleni oltst 6 hnapon bell meg kell ismtelni, utna vente egyszer kell ismtelni.

sszefoglalva:

6. ht: Parvovrusos blgyullads elleni vakcina
8. ht: Kombinlt olts
10. ht: Parvovrusos blgyullads elleni vakcina
12. ht: Kombinlt olts
14. ht: Veszettsg elleni olts
16. ht: Veszettsg elleni olts
A 14. heti oltshoz kpest egy v mlva:
Kombinlt+veszettsg elleni olts, ami vente egyszer ismtelend.

Kls lskdk

Kullancs

Zala megyben rendkvl sok kullancs van. A kullancsok tbbfle betegsget terjesztenek. Taln legismertebb az agyhrtyagyullads, ami viszont kutykban ritkn fordul el. Nagyobb veszlyt jelent az embereket is megbetegt Lyme kr, ami hossz lappangsi id utn jelentkez izleti gyulladsokban, krlrt brprral jelentkez, gygyszeresen kezelhet betegsg.
A legnagyobb veszly a kutykra a kullancsok ltal terjesztett egysejt parazita a Babesia Canis. Ez a krokoz a kullancs vrszvsakor kerl be a kutya vrplyjba s a vrsvrtesteket krostja. A sztrobban vrsvrtestektl prbl a szervezet megszabadulni, de nhny nap alatt a kutya mja, vesje krosodik, az llat besrgul, sszeomlik a szervezet. Van ellenszere a betegsgnek, a gygykezels eredmnyessge attl fgg, mennyi id telik el a fertzdstl a beavatkozs megkezdsig. Ha idben szleljk a bajt, nhny szuri beadsa utn msnapra az llatnak semmi baja sincs, ha ksn kezdnk beavatkozni, a msodlagos mj- s vesekrosods terpija (intenzv infzis terpia) gygykezels mellett is ktsges. Fontos teht, hogy ha kullancs volt az llatban, vagy olyan helyen stltattuk, ahol kullancs elfordulhat, s utna 2 napon bell bgyadt az llat, azonnal forduljunk llatorvoshoz. A betegsg magas 40 Celsius fok feletti lzzal, jellegzetesen stt, kvszer vizelettel, ksbb besrgult nylkahrtykkal jelentkezik.
Mindhrom betegsg megelzhet, ha megvdjk llatainkat attl, hogy a kullancsok vrt szvjanak rluk. Erre hromfle megelzsi md alkalmazhat:
1. Rvid hats frszt, vagy porz szerek. Viszonylag olcsk, de a hatstartamuk miatt gyakran (hetente) kell alkalmazni ket, alkalmazsuk munkaignyes.
2. Spot-on (rcsppents) ksztmnyek. Hasznlatuk knyelmes, szagtalan. ltalban egy hnapig vdenek kullancs ellen, bolha ellen nmelyik kiss hosszabban is hat.
3. J minsg nyakrvek. 5-7 hnapig vdenek bolha s kullancs ellen is. Havi kltsgre lebontva ezek olcsbbak, mint a spot-on ksztmnyek, de jellegzetes szaguk miatt van, aki nem szereti ezeket hasznlni. Figyelembe kell azt is venni, hogy ha a kutya vadszni jr, erdben stl, bokrokon felakadhat, elveszti, stb.

Bolha

Nem olyan veszlyes, mint a kullancs, viszont mg gyakrabban fordul el. Kellemetlen cspseiken kvl allergis brgyulladst is okozhatnak viszonylag gyakran. Ez jellegzetesen a farokt krnykn alakul ki, nedvez, piros folt formjban, amit az llat gyakran rg, ezrt szrtelenn vlik. Megelzsre clszer olyan ksztmnyt hasznlni, ami a kullanccsal egytt a bolhkat is tvol tartja. (lsd. Elz fejezet)